Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


“Afstammingslijn corona al tientallen jaren bij vleermuizen en bevat nog virussen die mensen kunnen infecteren”

Written by on 29 juli 2020

Het reconstrueren van de evolutionaire oorsprong van het virus was geen gemakkelijk werkje.

“Coronavirussen hebben genetisch materiaal dat erg recombinant is, dat wil zeggen dat verschillende regio’s van het genoom van het virus kunnen voortkomen uit meerdere bronnen”, zei Boni. 

“Dat heeft het moeilijk gemaakt om de oorsprong van SARS-CoV-2 te reconstrueren. Je moet al de regio’s identificeren die recombinatie ondergaan hebben, en hun geschiedenis nagaan. Om dat te doen hebben we een divers team samengesteld met expertise in recombinatie, fylogenetische datering, het bemonsteren van virussen en moleculaire en virale evolutie”, zo zei Boni. Fylogenese is de bio­ge­ne­se van een soort, de ont­wik­ke­ling van een or­ga­nis­me als soort of in dit geval als een stam van virussen. 

Het team gebruikte drie verschillende bio-informatische benaderingen om de recombinante regio’s in het genoom van het coronavirus te identificeren en te verwijderen. Vervolgens reconstrueerden ze de fylogenetische geschiedenis voor de niet-recombinante regio’s en vergeleken die met elkaar om te zien welke specifieke virussen betrokken waren bij de recombinatie in het verleden.

Daardoor waren ze in staat om de evolutionaire verhouding te reconstrueren tussen het SARS-CoV-2-virus en de vleermuis- en schubdiervirussen die er het dichtste bij staan. 

De techniek is waarschijnlijk ook bruikbaar voor andere virussen. “Het vermogen om de tijdstippen van de divergentie in te schatten na het ontwarren van de recombinatie-geschiedenissen, wat iets is dat we in deze samenwerking ontwikkeld hebben, kan leiden tot inzichten in de oorsprong van veel verschillende virale ziekteverwekkers”, zei Philippe Lemey. Lemey is professor Epidemiologie aan de KU Leuven, de belangrijkste onderzoeker Klinische en Epidemiologische Virologie aan het Rega-Instituut en naast Boni de tweede corresponderende en hoofdauteur van de nieuwe studie. 

De studie van de Britse, Amerikaanse, Chinese en Belgische onderzoekers is gepubliceerd in Nature Microbiology. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van de University of Glasgow.