Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Hoe is de coronasituatie in Brussel?

Written by on 28 juli 2020

Voor die huisartsen is volgens epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) ten slotte een belangrijke rol weggelegd. Volgens de professor hebben zij er een heel goed zicht op wat er gebeurt in hun omgeving en pikken zij heel snel op wat er gaande is in hun wijk. 

“Zij zien de vermoedelijke gevallen en gaan die ook testen. En als er heel veel positieve gevallen worden getest, dan zijn de algemene cijfers betrouwbaar.” Maar als zij niet alle patiënten bereiken en kunnen laten testen, dan zeggen de cijfers veel minder, waarschuwt Van Damme.

Van Damme krijgt van de huisartsen signalen dat zij niet langer aan het huidige hoge tempo kunnen blijven testen. “Op dit moment testen ze in het Antwerpse vermoedelijk 1 op de 3 positieve gevallen.”

“Als ze niet meer systematisch bij iedereen een neus-keelswab kunnen afnemen en aantal testen zakt naar 1 op de 6, is het cijfer van de positieve testen geen goede indicator meer.” Daarom pleit de epidemioloog ervoor om de huisartsen extra te ondersteunen om de vermoedelijke gevallen goed te kunnen blijven testen.

Bekijk hier het interview met Pierre Van Damme in “Terzake”: