Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Deemoedig over COVID, hard over wet en orde: Trump hinkt (voorlopig) op twee benen

Written by on 26 juli 2020

Trumps federale troepen lijken eerder olie op het vuur te gooien dan dat ze de rust en orde herstellen. De clashes tussen manifestanten en ordehandhavers worden harder, met als inzet de aanwezigheid zélf van de federale manschappen. Sommige demonstranten wapenen zich met schilden en gasmaskers, brandbommen en bladblazers, terwijl de ordetroepen traangas en rubberkogels inzetten. De stad Portland en de staat Oregon (in Democratische handen) willen de federale troepen helemaal niet. Er kwam kritiek op hun anonieme optreden, dat volgens sommigen doet denken aan autocratische regimes.

Maar hoe meer kritiek, hoe liever president Trump het ziet gebeuren. Hij heeft de protesten van meet af aan afgedaan als extreem-linkse agitatie en een gevaar voor Amerika. Hij heeft het de Democratische overheden aangerekend dat ze de manifestanten niet de baas konden. Hij wil nu ook federale troepen sturen naar andere steden die door Democraten worden bestuurd en waar het  – door manifestaties of criminaliteit –  onrustig is. 

Die Portland-controverse en polarisatie houden zijn radicale aanhangers wakker. Het vijandsbeeld van de linkse activisten komt hem goed uit. Met zijn ongevraagde interventie in Portland scoort hij punten bij zijn achterban. 

Trump hinkt voorlopig op twee benen. Wat COVID betreft heeft hij gekozen voor een rustiger en realistischer discours; zo stelt hij centrumkiezers weer wat meer gerust. Inzake wet en orde steekt hij een tandje bij en blijft hij zijn radicaal-rechtse vleugel bespelen. Een tikkeltje presidentiëler in de perszaal, militant daarbuiten. De komende weken zal blijken of hij die twee sporen kan blijven bewandelen, en of het loont.