Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Liveblog: stijgende coronacijfers houden aan, longartsen vrezen honderden patiënten op intensieve zorg

Written by on 25 juli 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal besmettingen en opnames opnieuw gestegen

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Tussen 15 en 21 juli is het gemiddelde aantal besmettingen per dag gestegen tot 216. Een week eerder waren dat er 132. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal doden stijgt. Gemiddeld worden er 18 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, een week eerder waren dat er 10. En er vallen nu gemiddeld 3 doden per dag, een week eerder waren dat er 2.

Longartsen in open brief: naar bubbel van 10

Ook de longartsen willen de sociale bubbel opnieuw terugbrengen naar 10 mensen, tot er weer minder dan 100 besmettingen per dag zijn. Alleen zo kan de tweede corona-golf worden ingedijkt, zeggen ze in een open brief aan de media. Testen en contactopsporing volstaan nu niet meer. De longartsen verwachten over enkele weken opnieuw tientallen tot honderden patiënten op intensieve zorg. 

“Het aantal besmettingen explodeert, er is een exponentiële groei, en onvermijdelijk zal dat straks ook voor het aantal ziekenhuisopnames en daarna overlijdens het geval zijn, met een vertraging van 2 tot 6 weken. We vrezen opnieuw tientallen tot honderden opnames op de intensieve zorgafdelingen. Een derde van die patiënten zal sterven en veel overlevenden zullen na lang en moeizaam revalideren met mentale of lichamelijke defecten achterblijven. Ouderen en risicopatiënten sterven, soms ook perfect gezonde veertigers, in zeldzame gevallen kinderen”, schrijven de longartsen. “Is het daarop dat verantwoordelijke politici wachten? Denken ze op die manier de klok terug te kunnen draaien?”

Dat de experten nu met de vinger worden gewezen, is erg

De longarsten zijn kritisch voor de vernatwoordleijke politici en betuigen hun steun aan de wetenschappers die zich de afgelopen maanden hebben ingezet. “Dat nationale experts nu met de vinger gewezen worden nadat hun advies tot striktere maatregelen niet gevolgd werd, is erg.”

Vlaanderen is voortaan een “oranje” regio

Vlaanderen kleurt voor het eerst licht-oranje op de Europese kaart die alle coronabesmettingen bijhoudt. Dat wil zeggen dat er de afgelopen twee weken meer dan 20 gevallen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld. Het is de enige regio in ons land die een waarschuwings-label meekrijgt, Brussel en Wallonië blijven voorlopig geel.

Daarmee doet Vlaanderen het even slecht als grote delen van Zweden, delen van Engeland en de Balkan. Pas als er meer dan 120 besmettingen per 100.000 inwoners zijn kleurt een regio rood.

Je kunt de kaart van het Europese agentschap hier bekijken.

Is de situatie vandaag even erg als in maart?

Er komen in ons land nu elke dag gemiddeld meer nieuwe besmettingen met corona bij dan midden maart, bij het begin van de eerste golf. In de week net voor de lockdown kwamen er elke dag gemiddeld 193 nieuwe besmettingen bij. Vandaag is dat al 216. Maar dat betekent niet dat de situatie vandaag al even erg als toen, omdat er nu veel meer getest wordt.