Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Hagia Sophia: ook moslims zijn het oneens met Erdoğan

Written by on 25 juli 2020

Het besluit van Erdoğan om komaf te maken met de politiek van de stichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, om van de Hagia Sophia een museum te maken, dient vooral om zijn conservatieve achterban op het platteland te paaien. Begin juli was er een manifestatie van voorstanders van de beslissing voor het gebouw; ze waren met zo’n vijfhonderd, wat in een stad met vijftien miljoen inwoners belachelijk weinig is.

Erdoğan heeft een jaar geleden niet voor niks de gemeenteraadsverkiezingen smadelijk verloren in de stad waar hij zelf zijn politieke carrière als burgemeester begon. De Turkse president kan dan ook geen beroep doen op een brede gelovige gemeenschap om de nieuwe moskee te runnen; het is de Diyanet die voortaan voor de Hagia Sophia instaat, dat is de directie Religieuze Aangelegenheden bevolkt door overheidsambtenaren.

Enkele jaren geleden had de volksbeweging van Fethullah Gülen dit besluit nog kunnen onderschrijven, maar Erdoğan heeft die voormalige medestanders helemaal monddood gemaakt. Er rest hem alleen nog steun vanuit ultranationalistische hoek, genre historicus-politicus Yusuf Halaçoğlu die destijds het eerste wetsvoorstel ter zake indiende. Maar iedereen weet dat doorgedreven polarisatie op termijn je tegenstanders in elkaars armen jaagt.