Current track

Title

Artist

Current show

Partyland

17:00 19:00

Current show

Partyland

17:00 19:00


De coronacijfers vergeleken met de eerste golf: waar staan we vandaag?

Written by on 25 juli 2020

De situatie vandaag is ook niet helemaal vergelijkbaar met die van begin maart. “Toen was het vooral de reizende middenklasse die de epidemie in ons land op gang heeft getrokken”, zegt professor Molenberghs. “Nu zijn dat vooral de jongeren tussen 18 en 30 jaar, die lakser zijn beginnen omspringen met de maatregelen. Zij weten dat ze minder risico lopen om ernstig ziek te worden, maar ze kunnen het virus wel makkelijk doorgeven naar de oudere generaties.”

Maar ook lokale gemeenschappen, vaak met een etnische achtergrond, worden nu meer getroffen. “Vaak zijn dat mensen die minder reizen, maar die wel in groep samenkomen en cultureel de gewoonte hebben om wat dichter bij elkaar te komen”, zegt Molenberghs. “Dat verschil zie je bijvoorbeeld ook tussen bijvoorbeeld Finnen, die van nature uit al wat afstandelijker zijn, en Italianen, die vaak in grote families samenkomen en rond elkaar hangen.”