Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Oud-CVP-politicus Jan Verroken (103) overleden

Written by on 24 juli 2020

De CVP-politicus speelde een belangrijke rol in de taalstrijd van “Leuven Vlaams”, een cruciaal moment in zijn carrière. De tweetalige Katholieke Universiteit van Leuven lag in 1968 onder vuur, “Leuven Vlaams” eiste een vernederlandsing. De instelling had een uitzondering gekregen op de taalwetgeving en de invoering van de taalgrens in 1962, tot ergernis van velen die het Nederlands in Vlaanderen als enige taal wilden zien.

Verroken, die al langer een voortrekker was in de vernieuwing van de taalwetgeving, eiste als fractieleider een bindend parlementair antwoord van premier en partijgenoot Paul Vanden Boeynants. De regering struikelde, Verroken bracht Vanden Boeynants I ten val. 

Het afscheid van de politiek was voor Verroken geen afscheid van zijn publiek. Hij stortte zich op verschillende sociale media en op 94-jarige leeftijd waagde de oud-politicus zich nog aan een gloednieuw Twitter-account. De “oudste twitteraar van het land” werd 103 en overleed in zijn slaap. 

Op “zijn” twitter werd intussen al ode gebracht aan de overleden oud-politicus: