Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


Ook in onze buurlanden stijgt het aantal besmettingen: hoe gaan Frankrijk, Nederland en Duitsland ermee om?

Written by on 24 juli 2020

Ook in Nederland veert het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 weer op. Begin deze week bleek dat het aantal nieuwe besmettingen in een week tijd verdubbeld was. Het aantal ziekenhuisopnames blijft voorlopig stabiel, maar zal vermoedelijk over twee weken eveneens stijgen. De reproductiewaarde bedraagt nu 1,29, de hoogste waarde sinds midden maart. Net als in ons land lijkt het virus zich ook in Nederland sinds de versoepelingen vooral onder jongeren snel te verspreiden. De overheid wil daarom met een nieuwe sensibiliseringscampagne het gedrag van die jongeren sturen.

Het stijgende aantal besmettingen doet de discussie over de mondmaskerplicht weer oplaaien bij onze noorderburen. Voorlopig zijn de maskers daar alleen verplicht op het openbaar vervoer. Maar verschillende gemeenten roepen de nationale overheid op om die verplichting uit te breiden naar andere openbare plaatsen, omdat ze het gevoel hebben dat de anderhalvemetermaatregel op drukke plaatsen niet meer werkt. Ook experts pleiten voor een mondmaskerplicht in bijvoorbeeld de horeca en bij contactberoepen. Op zich zouden de burgemeesters dat zelf kunnen invoeren, maar dan ontstaan mogelijk regionale verschillen en verwarring bij de bevolking.

Daarom wordt naar de hogere overheid gekeken, maar die gaat daar voorlopig niet op in. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) past zijn advies over de mondmaskers voorlopig niet aan. Volgens het RIVM is er nog geen hard bewijs dat het gebruik van mondmaskers coronabesmettingen voorkomt. Het instituut hamert daarentegen vooral op het naleven van de anderhalvemetermaatregel. “Mondmaskers zijn geen vervanging voor die maatregel”, luidt het. Vreemd genoeg zijn ze op het openbaar vervoer dus wel verplicht.

Ook de Nederlandse regering benadrukt dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat de maskers beter werken dan afstand houden, handhygiëne en thuisblijven bij klachten. Ze vreest dat een uitgebreidere mondmaskerplpicht mensen er net toe zal aansporen om minder afstand te houden. De regering vraagt wel nieuw advies daarover aan het Outbreak Management Team, dat nieuw onderzoek naar het effect van de maskers constant evalueert.

Het RIVM vraagt zich overigens af of er wel zoveel besmettingen op straat plaatsvinden. Het heeft de indruk dat dat vooral thuis gebeurt, bij familiebijeenkomsten en feestjes van jongeren. Dezelfde vrees leeft bij experten in ons land, vandaar ook hun oproep om het aantal contacten te beperken, een oproep die de Nationale Veiligheidsraad voorlopig niet heeft omgezet in een dwingende maatregel.

De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam willen dat de regering ook verplicht om in quarantaine te gaan na een positieve test. Nu is dat alleen maar een advies.