Current track

Title

Artist

Current show

Partyland

17:00 19:00

Current show

Partyland

17:00 19:00


Mysteries in Oost-Vlaanderen: waar komt de eeuwenoude vete tussen Aalst en Dendermonde vandaan?

Written by on 24 juli 2020

Bij elk conflict horen ook spotnamen en dat is in Aalst en Dendermonde niet anders. Er heeft zich, in de loop der jaren, een heel scala van bijnamen ontwikkeld. De bekendste is ongetwijfeld “ajuin” voor de Aalstenaar. Het is een directe verwijzing naar de grote ajuinteelt vroeger in de regio. De scheldnaam werd door de Aalstenaars snel als geuzennaam omarmd. 

Dendermondenaars worden dan weer “kopfretters” genoemd. Dat verwijst naar het Dendermondse kopvlees, een culinaire specialiteit die er al eeuwen gemaakt wordt. Aalstenaars beweren smalend dat het bewuste kopvlees niet van varkens is gemaakt, maar van hondenkrengen uit Aalst die in de Dender zijn afgedreven.