Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Minimaal 1 bezoeker toelaten, en kleurencodes in woonzorgcentra: zo wil Vlaanderen tweede golf aanpakken

Written by on 24 juli 2020

In woonzorgcentra moet het bezoek anders worden geregeld dan tijdens de eerste golf, willen de partijen. Het is een voorstel van CD&V, de partij van minister Wouter Beke zelf, om één bezoeker per week voor iedere bewoner te garanderen. 

Ook mag het niet meer tot een systeem komen van “alles dicht” of “alles open”. Daarvoor kunnen kleurencodes worden ingevoerd (rood, oranje, groen), zoals die vanaf september ook in het onderwijs zullen gelden. Dat voorstel komt dan weer van de N-VA.

Voor demente bewoners moet er meer een aanpak op maat komen, en moet isolatie op de kamer zo veel mogelijk worden vermeden. Mantelzorg moeten meer erkenning krijgen tijdens de tweede golf, en bijvoorbeeld als een “essentiële verplaatsing” worden beschouwd. Tests voor zorgpersoneel en mantelzorgers moeten dan weer kunnen in een zogenoemde vernieuwende “drive-through”, waar ze met de wagen snel door kunnen rijden.