Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Journalisten nemen massaal ontslag bij Hongaarse nieuwssite Index.hu wegens greep van regering-Orban

Written by on 24 juli 2020

De regering van Orban heeft via nieuwe wetten de media in het land grotendeels aan banden gelegd en wie de regels overtreedt, riskeert zware boetes. Ook hebben aanhangers steeds meer belangen gekocht in privé-mediagroepen, waarna de redactionele koers meestal werd bijgedraaid. Zo werd in 2014 de oppositiekrant Origo overgenomen door dezelfde zakenman die nu Index controleert. Nadien is Origo verworden tot een spreekbuis van de regering. 

De Europese Unie luidt al langer de noodklok over die ontwikkelingen in de Centraal-Europese lidstaat, maar Orban wuift die kritiek weg. Veel fracties in het Europese Parlement willen nu dat de Europese Commissie harder optreedt tegen Hongarije. De ngo Reporters Zonder Grenzen omschrijft de manier waarop de Hongaarse regering de media in het land controleert “zonder precedent en ongehoord in een EU-lidstaat”.