Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


In contact gekomen met iemand met het coronavirus? Wie wordt gecontacteerd en wat zijn de gevolgen?

Written by on 24 juli 2020

Je wordt opgebeld door de speurders en gevraagd om sowieso veertien dagen thuis te blijven, ook als een test negatief resultaat oplevert. Je kan namelijk veertien dagen na het laatste contact nog ziek worden. 

Wie geen zorgverlener is, wordt zo snel mogelijk een test aangeboden, vijf dagen na de eerste test kan er mogelijks een tweede test plaatsvinden. Wie ook de tweede keer negatief test mag iets vroeger – na tien dagen – de quarantaine stopzetten. 

Ben je pas later dan zeven dagen na het contact met de besmette persoon getest? Dan heeft een tweede test geen zin en word je sowieso gevraagd om tot veertien dagen na de blootstelling in quarantaine te blijven. Zonder tweede test moet je de quarantaine sowieso verderzetten tot veertien dagen na de blootstelling.

Quarantaine? Dat wil zeggen: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek, verlaat enkel het huis voor essentiële zaken (zoals boodschappen) en dan altijd met mondmasker. Je meet ook best twee keer per dag je temperatuur en neemt meteen contact op met de huisarts wanneer je symptomen krijgt zoals koorts of hoesten.

Ben je wel een zorgverlener? Dan telt vooral de tweede test aan het einde van de quarantaine om te vermijden dat je, ook al vertoon je geen symptomen, niet ongemerkt besmet aan het werk gaat. Je wordt getest tussen de elf en dertien dagen na blootstelling en mag de quarantaine in het geval van een negatieve test na veertien dagen stopzetten.

Wie niet kan gaan werken, krijgt wel een quarantainegetuigschrift. Dat is een soort van ziektebriefje waarin gesteld wordt dat je in staat bent om te werken, maar enkel van thuis uit.

Test je wel positief? Dan moet je minimum zeven dagen in thuis-isolatie. Je bent vanaf dan zelf ‘indexpatiënt’ en wordt gecontacteerd door het contactcenter.