Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Water tussen VK en Europa blijft te diep, Barnier: “Nieuw handelsakkoord op dit moment onwaarschijnlijk” 

Written by on 23 juli 2020

De Britten hebben na vijf maanden nog altijd geen blijk gegeven dat ze de impasse willen doorbreken, zegt Barnier. Nochtans is het geen verrassing dat de EU daar op hamert, stelt hij, “we zeggen dit al van in het begin, niet enkel de voorbije maanden maar de voorbije drie jaar”. “Het staat expliciet in de politieke verklaring vermeld. Het enige wat we willen is dat dat politiek engagement vertaald wordt in wetteksten. Niet meer dan dat.”

De EU respecteert de wil van de Britse regering om haar eigen regels te veranderen, benadrukt Barnier, “maar de Europese Unie zal niet aanvaarden dat zij de rekening moet betalen voor de politieke keuzes in het Verenigd Koninkrijk”.

Dat de Britse regering geen stappen wil zetten in deze cruciale dossiers, maakt een nieuw handelsakkoord op dit moment “onwaarschijnlijk”, zegt Barnier. De EU blijft er in geloven, “want het is ons beider belang”, maar maakt zich tegelijk klaar voor een no-dealbrexit. “Onderhandelen is niet alleen naar elkaar kijken en met elkaar praten”, citeerde Barnier met enige zin voor dichterlijke vrijheid de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, “onderhandelen is samen in dezelfde richting kijken”.