Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Vrijwilligers horen niet thuis in een commerciële omgeving

Written by on 23 juli 2020

Meer nog, u hebt tijdens de route naar verbeteringen in de vrijwilligerswet die recent werden gerealiseerd, die Hoge Raad voor Vrijwilligers zelfs versterkt, een uitgebreidere bevoegdheid gegeven. Dat juichen wij toe omdat het alleen maar goed kan zijn, voor het beleid, voor de sectoren die met vrijwilligers werken en niet in het minst voor de vrijwilligers zelf.

Dat was echter voordat COVID-19 toesloeg. Sindsdien zien wij in vrijwilligersland tal van veranderingen, jammer genoeg niet alle ten goede.

Half maart zagen we in heel het land een explosie van vrijwillige energie: mensen die stonden te popelen om iets te betekenen voor anderen: uit sympathie,  om grip te krijgen op de eigen situatie, omdat ze noodgedwongen meer tijd hadden. 

De federale regering heeft ter ondersteuning een aantal maatregelen uitgewerkt, ter bescherming van die vrijwilligers. Dank daarvoor.

Daarnaast zagen we dat heel wat vrijwilligers hun activiteiten moesten staken: wegens de lockdown, omdat hun vereniging de deuren sloot, omdat ze tot een risicogroep behoorden… Hopelijk starten die vrijwilligers straks hun vrijwilligerswerk gezwind en vol passie weer op, in een landschap dat nog steeds getekend wordt door de duidelijkheid van de vrijwilligerswet.