Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


Manifestanten in Jordanië en Turkije eisen betere bescherming tegen geweld op vrouwen

Written by on 23 juli 2020

Op sociale media werd daarom een campagne opgestart met de hashtags #stopkillingwomen, #Ahlamscreams en #Ahlamwasbetrayed. Verschillende petities gingen viraal, met als doel artikel 98 van de Jordaanse grondwet en artikel 340 van de strafwet te wijzigen. Volgens artikel 98 heeft elke dader die misdrijf begaat in een “vlaag van woede” als gevolg van een “gevaarlijke of onwettige handeling van het slachtoffer” recht op een strafvermindering.

Ook artikel 340 wordt regelmatig ingeroepen bij eremoorden. De bepaling houdt een strafvermindering in voor mannen die hun vrouwen of één van hun vrouwelijke familieleden vermoorden of aanvallen wegens overspel. Hoewel artikel 340 ook een gelijkaardig recht bevat voor vrouwen en artikel 98 genderneutraal is, verwijten de demonstranten de overheid dat de bepalingen bijna uitsluitend ingeroepen worden in het voordeel van mannelijke daders.