Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Gemiddeld aantal besmettingen blijft fors stijgen, op maandag werden al 370 gevallen geteld

Written by on 23 juli 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal nieuwe besmettingen in ons land weer fors omhoog

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag is gestegen tot 193, in de periode van 13 tot 19 juli. In vergelijking met de week daarvoor zijn er dat er bijna dubbel zoveel (+91 procent), toen waren het er gemiddeld 101 per dag.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft trouwens zorgen baren. Zo leren de dagcijfers dat er voorbije maandag al 370 nieuwe infecties waren. En omdat nog maar een voorlopig cijfer is, kan dat zelfs nog oplopen.

Wat staat er op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad?

De Nationale Veiligheidsraad vergadert vanaf 9 uur opnieuw over de verdere aanpak van het coronavirus. Versoepelingen van de huidige maatregelen staan sowieso niet op de agenda. Wellicht zijn hier en daar zelfs strengere maatregelen op komst. Ook zal het gaan over de draaiboeken waarmee burgemeesters aan de slag kunnen om een lokale opstoot van het virus in te dijken.

Dit weten we nu al: 

Pakte Azië de coronacrisis beter aan?

Precies een half jaar geleden kondigde de Chinese overheid de eerste algemene lockdown af in Wuhan. Het was het officiële begin van de eerste golf wereldwijde coronabesmettingen. In heel wat landen in Oost-Azië flakkerde de epidemie intussen al voor een tweede keer op.

Welke landen konden die zogenaamde “tweede golf” vermijden of beperken? Wat kunnen we leren van de aanpak in Azië? Lees het hier:

Verschillende steden en gemeenten kiezen nu al voor strengere regels

Nog vóór de Nationale Veiligheidsraad heeft samengezeten, hebben verschillende steden en gemeenten al nieuwe coronamaatregelen aangekondigd om het aantal besmettingen in te dijken. 

In Antwerpen bijvoorbeeld heeft burgemeester Bart De Wever 6 strengere regels ingevoerd. De meest opvallende zijn extra controles op de horeca en het verplicht maken van mondmaskers in alle publiek toegankelijke ruimtes. 

Lees er hier meer over: 

In Oostende worden mondmaskers verplicht in de winkelstraten en op de markten. Ook in de kuststad stijgt het aantal besmettingen. 

Meer hier daarover:

Ook in heel wat andere steden en gemeenten, verspreid over het land, worden mondmaskers verplicht op de markt. De Panne schrapt de markt op zaterdag zelfs tot 8 augustus. In onder meer Maasmechelen, Beringen, Zelzate en Geraardsbergen  worden mondmaskers verplicht in openbare gebouwen. 

Alweer meer dan 60.000 nieuwe besmettingen in VS

Voor de negende dag op rij hebben de Verenigde Staten de voorbije 24 uur meer dan 60.000 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt de John Hopkins Universiteit. Er kwamen de voorbije 24 uur 63.967 nieuwe besmettingen bij in de VS. 

In totaal telt het land nu al meer dan 3,9 miljoen bevestigde gevallen. De Amerikaanse gezondheidsdiensten telden ook 1.059 nieuwe overlijdens. Dat brengt het totaal op 142.942 doden.

Archiefbeeld ter illustratie.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In de Amerikaanse staat Texas loopt het aantal coronadoden dermate op dat in één county de lichamen in koelwagens worden opgeslagen. Volgens de bestuurder van de regio Hidalgo in het uiterste zuiden van Texas zijn de wachttijden bij crematoria opgelopen tot twee weken, waardoor nu vijf koelwagens worden ingezet die elk vijftig lichamen kunnen opslaan.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Brazilië

In Brazilië zijn de laatste 24 uur nieuwe 67.860 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een nieuw record. In totaal telt het Zuid-Amerikaanse land bijna 2,23 miljoen besmettingen en 82.771 doden.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro testte gisteren opnieuw positief op COVID-19. De 65-jarige Bolsonaro testte op 7 juli ook al positief en is sindsdien in quarantaine in zijn woonplaats. Bolsonaro heeft maandenlang de impact van de pandemie geminimaliseerd, nochtans is Brazilië een van de zwaarst getroffen landen.

Gisteren nieuws gemist? Herlees onze liveblog