Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Europees president Michel: “We hebben onze Europese huwelijksbelofte vernieuwd voor 30 jaar”

Written by on 23 juli 2020

Europees Raadsvoorzitter (“president”) Charles Michel verdedigde vanmorgen zijn deal in het parlement. “Dit is een sterk en ambitieus akkoord”, aldus Michel, “een groter antwoord op de crisis dan de VS en China” dat de Europese veerkracht en transformatie “een boost zal geven”.

Michel begrijpt naar eigen zeggen de bezorgdheid van het parlement over de verlaging van enkele budgetten, maar, zo zei hij, “kijk naar het startpunt: je moet de begroting vergelijken met wat we vandaag hebben. Het budget dat we hebben afgesproken is veel hoger dan vandaag.” Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voegde eraan toe dat “we er in geslaagd zijn om te voorkomen dat er nog meer in de budgetten zou gesneden worden, zoals enkele landen wilden”.

Dit akkoord is niet alleen een financieel akkoord, zei Michel, “het gaat over de betekenis en richting van Europa de komende jaren”. Met dit akkoord “hebben we onze Europese huwelijksbelofte voor 30 jaar vernieuwd”.

Von der Leyen probeerde het parlement gerust te stellen: het zal “een volledige zeg hebben” over de uitwerking en implementatie van dit akkoord, “dat is essentieel”. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het herstelfonds echt iets oplevert.”

Op dit moment zijn de fractieleiders aan het woord. Later vandaag wordt over een resolutie gestemd, waarin het parlement een aantal ernstoge bezwaren oplijst en de Raad en de Commissie oproept om het akkoord op een aantal punten aan te passen. Anders dreigt het parlement ermee de meerjarenbegroting niet goed te keuren.