Current track

Title

Artist

Current show

80’s Drive

18:00 20:00

Current show

80’s Drive

18:00 20:00


Duitse oud-nazi veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijk voor medeplichtigheid moord in concentratiekamp

Written by on 23 juli 2020

Het kan heel goed zijn dat dit een van de laatste nazi-processen in Duitsland is. De laatste, nog levende daders, zijn intussen 90 jaar of ouder. Toch blijft de Zentralstelle der Landesjustizverwaltungen zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen, een organisatie die in opdracht van de Duitse overheid ex-nazi’s opspoort verder zoeken. “We hebben op dit moment nog veertien zaken in voorbereiding, voornamelijk tegen SS’ers die werkten in concentratiekampen, net als Bruno Dey”, zegt Thomas Will, openbaar aanklager in Ludwigsburg en leider van de organisatie.

Al meer dan 60 jaar verricht deze organisatie onderzoek naar mogelijke verdachten. Ze werd in 1958 opgericht om ex-nazi’s, die in eerste instantie niet veroordeeld waren, op te pakken en te berechten. Bijna 20.000 procedures zijn er met hulp van rechercheurs en juristen uit Ludwigsburg gestart. Duizenden ervan leidden tot een rechtszaak.