Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Caféuitbaters op Dusartplein Hasselt reageren op nieuwe maatregelen horeca: “Klanten weigeren kunnen we ons niet permitteren”

Written by on 23 juli 2020

Vanaf zaterdag ziet een bezoek aan een café of restaurant er (nog) wat anders uit. Zo is het verplicht om een mondmasker te dragen wanneer je je tafel verlaat, en moet één persoon per tafel zijn of haar contactgegevens achterlaten. Een aantal zaakvoerders van cafés op het Dusartplein heeft  begrip voor de maatregelen. “De overheid had deze regels veel eerder moeten invoeren”, vindt David Abeck, zaakvoerder van Café Van Gogh. “In Duitsland moet iedereen al langer een mondmasker dragen, en dat werkt perfect. Al de maatregelen zullen natuurlijk wel extra personeelskosten  meebrengen.” Die bedenking heeft ook Vincent Vinet van de Koestal. “Vooral voor de registratie van gegevens zullen we iemand extra moeten aannemen, dat is een fulltime job.”

Hoewel ook de registratieplicht op goedkeuring van heel wat cafébazen op het Dusartplein kan rekenen, ligt de praktische kant van de zaak wel wat moeilijker. “Ik hoop dat ze een algemene app gaan ontwikkelen die we hiervoor kunnen gebruiken”, vertelt Vinet bijvoorbeeld. “Als we alles met pen en papier gaan moeten doen, is dat niet haalbaar. Ilias Amer van café Amigos stelt zich dan weer vragen bij de handhaving. “Vandaag nog kwam ik met een papiertje af om een bestelling op te nemen, en een oudere dame begon onmiddellijk te protesteren omdat ze haar naam niet wilde achterlaten. Als mensen het weigeren, kan je daar ook weinig aan doen. Na wat er de afgelopen maanden is gebeurd, kan ik het me niet permitteren om klanten buiten te gooien. Iedereen moet dan ook hetzelfde doen. Want als er één zaak is waar ze de maatregelen minder goed volgen, gaat iedereen naar daar.”