Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Zijn lokale initiatieven dé oplossing om contactopsporing te verbeteren? Of leiden ze alleen tot meer verwarring?

Written by on 22 juli 2020

Wouter Arrazola de Oñate vindt de vele lokale initiatieven een goede zaak, op voorwaarde dat gecoördineerd wordt met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij vindt het wel jammer dat men niet van bij het begin heeft gekozen voor een minder gecentraliseerde aanpak.

Men had de contactopsporing veel lokaler kunnen aanpakken. Zo stond het ook in de werknota die ik heb gemaakt voor de interfederale werkgroep, in opdracht van expert contactopsporing Emmanuel André (KU Leuven). Helaas is het advies in die werknota nooit geïmplementeerd.”

Arrazola de Oñate zegt dat hij wel begrip heeft voor de huidige gang van zaken. “Het is allemaal heel snel gegaan. Men moest plots op grote schaal een systeem voor contactopsporing opzetten. Daarom snap ik wel dat het zo gelopen is.”

Of ook het Agentschap Zorg en Gezondheid blij is met al die lokale initiatieven? 

“Natuurlijk die lokale initiatieven welkom”, zegt communicatieverantwoordelijke Ria Vandenreyt. “Het is wel belangrijk dat ze complementair zijn en dat de gegevens goed aan elkaar gelinkt kunnen worden. We zijn trouwens in overleg met de meeste van die lokale partners, om alles verder te bespreken.”

Dat overleg zal wel snel moeten gaan, want de cijfers blijven stijgen. Efficiënte contactopsporing is cruciaal om een tweede golf zo laag mogelijk te houden.

Ik hoop dat bij iedereen, bevolking én politici, voldoende doordringt dat we in biologische oorlog zijn“, zegt Yves Rosiers, de huisarts die mee het systeem in Temse opzette. “Het is daarom enorm belangrijk dat onze defensie werkt. In alle geledingen…”