Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


Duitsland vraagt Uruguay om nazi-adelaar van “Graf Spee” niet te veilen, maar in museum onder te brengen

Written by on 22 juli 2020

De Duitse ambassade in Uruguay en het Wiesenthal Center (dat nazimisdaden opspoort en documenteert) vrezen nu dat rechtse extremisten het beeld willen kopen en gebruiken voor hun propaganda. Daar zou al veel belangstelling voor zijn in die kringen. 

Berlijn en het centrum stellen Uruguay voor om het beeld onder te brengen in een museum en te voorzien van de nodige context. 

De bronzen arend met swastika versierde de boeg van het Duitse marineschip “Graf Spee”. Dat is nog voor het begin van de Tweede Wereldoorlog uitgevaren om geallieerde koopvaardijschepen tot zinken te brengen. De Graf Spee was klein en erg snel en moeilijk op te sporen en bracht negen Britse schepen tot zinken. Opmerkelijk: daarbij vielen geen doden en alle drenkelingen werden door het Duitse schip gered en elders aan wal gezet. 

In december 1939 werd de Graf Spee tijdens een zeeslag met de Britse marine zwaar beschadigd en voer die de haven van Montevideo in het neutrale Uruguay binnen.  Eerder dan het schip in Britse handen te laten vallen, liet kapitein Hans Wilhelm Langsdorff de bemanning van boord gaan en bracht hij het schip buiten de haven tot zinken. Langsdorff schoot zich zichzelf enkele dagen later dood en werd door Hitler als een verrader beschouwd.