Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Dochter Lumumba vraagt koning Filip om tanden van haar vader terug te geven

Written by on 22 juli 2020

Patrice Emery Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo en voorvechter van de onafhankelijkheid, blijft bijna 60 jaar na zijn dood een “held zonder graf”, schrijft zijn dochter Juliana Lumumba, in een brief aan koning Filip.

“Wij de kinderen van Lumumba, wij de familie Lumumba vragen de rechtvaardige terugkeer van de relikwieën van Patrice Emery Lumumba naar de grond van zijn voorvaderen”, staat in de brief. Hij is geschreven op 30 juni, de dag dat 60 jaar Congolese onafhankelijkheid werd herdacht, maar hij is ons nu pas toevertrouwd.

Het lichaam van Lumumba is nooit teruggevonden, maar één of twee tanden zouden zich in België bevinden. Dat zouden dus de enige lichamelijke resten van Lumumba zijn.