Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Avondklok, sluiting horeca tot volledige quarantaine: dit zijn de mogelijke opties om lokale coronahaarden te blussen

Written by on 22 juli 2020

Wanneer kunnen we spreken van een lokale uitbraak? Daarvoor zijn in het ontwerp van draaiboek een aantal alarmsignalen uitgewerkt. Het gaat dan onder meer over het aantal nieuwe besmettingen in vergelijking met het inwonersaantal van de gemeente en over hoeveel dagen het aantal nieuwe besmettingen in de gemeente al in stijgende lijn zit. Op dit moment gaan die knipperlichten in een aantal gemeenten overigens al af, onder meer in Antwerpen.

Het is niét de burgemeester die de knipperlichten zelf gaat moeten interpreteren om alarm te slaan. Die taak is weggelegd voor het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Al bestaat het risico dat het Agentschap al snel niet meer zal kunnen volgen wanneer er te veel lokale signalen zullen zijn. In dat geval zal Zorg en Gezondheid bepaalde clusters prioritair moeten onderzoeken.

Wanneer het Agentschap Zorg en Gezondheid inderdaad bevestigt dat er een lokale uitbraak is waarvoor lokale maatregelen nodig zijn, komt de burgemeester in actie. Al zitten we wel nog steeds in de federale fase: het lokale bestuur moet steeds overleg plegen met het Nationaal Crisiscentrum en kan dus niet zomaar een maatregel nemen. Bovendien is het de Federale Gezondheidsinspecteur die advies zal geven over de mogelijke maatregelen.