Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Vaccin van universiteit Oxford en AstraZeneca geeft robuuste reactie van afweer volgens eerste resultaten

Written by on 20 juli 2020

Het onderzoek is veelbelovend, maar ook nog jong. Er zijn dus nog heel wat vragen. Over de dosering bijvoorbeeld. Niet iedereen reageerde na een eerste inenting. Pas na een tweede injectie was er een immuunreactie bij iedereen. Dat zou kunnen betekenen dat bij een mogelijke goedkeuring er twee vaccins nodig zijn, geven de onderzoekers toe.  Dat maakt een mogelijke campagne duurder en omslachtiger.

Het vaccin is nog maar voor een korte periode getest, 56 dagen. Het gaat om een heel kleine groep van proefpersonen die behoort tot een leeftijdscategorie die minder kwetsbaar is, namelijk de groep van 18- tot 55-jarigen. Wat met de mensen die ouder zijn?

Op basis van dit korte onderzoek is het moeilijk in te schatten hoe lang het vaccin werkzaam blijft. Gaat het om maanden, een jaar, of langer?Deze test onderzocht de reactie van gezonde mensen op een onschuldig virus waar een beetje erfelijk materiaal van het COVID-19 virus in zit. De vraag is hoe die ingeënte mensen zullen reageren als ze écht besmet zouden geraken. Gaan ze nog ziek worden? Zijn ze volledig beschermd of slechts gedeeltelijk? Waarin verschilt hun reactie ten opzichte van niet gevaccineerde mensen?