Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Bloedige Plekken: De Goudberg, de West-Vlaamse heuvel die beter de Bloedberg had geheten

Written by on 20 juli 2020

Op de mistige ochtend van 27 november stelde de Gentse bevelhebber zijn troepen, zo schrijven chroniqueurs, in een vierkant op. Aan de voet van de Goudberg, bij de Paddebeek stond het Frans-Vlaamse leger met Lodewijk van Male klaar. Lang heeft de strijd niet geduurd. De overmoedige troepen rond Artevelde stormden van de Goudberg af maar werden al snel ingesloten. Wie kon, sloeg op de vlucht. Enkel Filips van Artevelde bleef met een omsingelde harde kern van Gentenaars vechten tot de dood. Het lijk van de aanvoerder werd, afhankelijk van de bron, opgehangen aan een boom, op een vork gespiest of op een rad geplaatst.

Na hun overwinning trokken de Franse soldaten een spoor van vernieling door Kortrijk. In opdracht van de Bourgondische hertog Filips de Stoute werd de “Jacquemart”, de mechanische klok uit de belforttoren naar Dijon gebracht. De symboliek van het ontvreemden van de gulden sporen was nog groter. Uit wraak voor het verlies van de Guldensporenslag werden de riddersporen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk naar de Saint-Denisbasiliek in Parijs gebracht.  In Saint-Denis hangen vandaag nog de kopies van de gulden sporen.