Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


“Al dit geweld tijdens een pandemie is onverantwoord”: VRT NWS spreekt met UNHCR in Jemen

Written by on 20 juli 2020

De situatie in Jemen wordt door de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) sinds 2017 systematisch omschreven als de grootste humanitaire crisis ter wereld, maar het lijkt steeds slechter te gaan. Zo waren er volgens een recent rapport van het Yemen Data Project in de eerste 6 maanden van 2020 al 136% meer luchtaanvallen door de Saoedi-coalitie dan in de laatste 6 maanden van 2019, ondanks een unilateraal staakt-het-vuren dat door Saoedi-Arabië werd afgekondigd.

Dit staakt-het-vuren werd echter niet aanvaard door de Houthi-rebellen die ondertussen zijn blijven doorgaan met het afvuren van raketten en explosieve drones richting Saoedi-Arabië. “Het staakt-het-vuren heeft de intensiteit van het geweld in Jemen helemaal niet verminderd,” zegt Jean-Nicolas Beuze, UNHCR-vertegenwoordiger in Jemen. “De afgelopen 5 jaar is er zelfs geen mogelijkheid tot vrede geweest, wat zeer problematisch is voor de Jemenitische bevolking.” (Lees verder onder de foto)