Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


“U bent de winnaar! Klik hier”: daders internetfraude amper gepakt, driekwart dossiers geseponeerd

Written by on 19 juli 2020

Dat de strijd tegen internetfraude beter kan, is geen nieuw inzicht. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt in zijn antwoord op de parlementaire vraag dat de kwestie nauw wordt opgevolgd, maar geeft toe dat het beter kan. “Het valt niet te onkennen dat er een zeer grote nood blijft om bijkomend te investeren in cybercrime”, zegt hij. Ook de internationale samenwerking is een werkpunt. “De huidige wettelijke instrumenten houden nog onvoldoende rekening met de snelheid waarmee de criminelen gebruik maken van de internationale mogelijkheden enerzijds en de vluchtigheid van de digitale bewijzen anderzijds. Daarenboven zijn overheden steeds vaker afhankelijk van grote private spelers op het internet wiens eigen beleid inzake medewerking met het gerecht niet altijd strookt met de wettelijke vereisten”, aldus minister Geens.

Het Europees Parlement bespreekt nu wel een nieuwe zogenoemde “e-evidence-regelgeving”. Die moet het makkelijker maken om bewijs van internetfraude op te vragen over de grenzen heen. “Het gaat allemaal wel bijzonder traag”, zegt Stefaan Van Hecke (Groen). “We zouden de regering toch willen vragen om een tandje bij te steken om dat proces te gaan versnellen op Europees niveau.”