Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Liveblog – Minister De Crem na Overlegcomité: “Nog geen reis geboekt? Blijf dan zo veel mogelijk in België”

Written by on 19 juli 2020

De Limburgse waarnemend gouverneur Michel Carlier gaat woensdag samenzitten met het Agentschap Zorg en Gezondheid om te bespreken of de contacttracing op provinciaal niveau kan gebeuren. “Je moet dat niet alleen doen, maar met alle partners en we zullen kijken waar we het agentschap kunnen bijstaan”, zo laat Michel Carlier weten. Net als zijn Antwerpse collega Cathy Berx wil Carlier bekijken of dat via de huisartsen kan.

Carlier had afgelopen vrijdag een videoconferentie met Berx, die daarin het plan toelichtte om op lokaal niveau met contacttracing via de huisartsenkringen, aangevuld met vrijwilligers met een medische achtergrond, te starten. Dat plan was de Limburgse gouverneur wel genegen, maar hij beseft ook dat hij zijn provincie niet mag vergelijken met de provincie Antwerpen.

“In Antwerpen is men nu vooral actief in de stad Antwerpen. We moeten dat ook niet uitrollen voor de hele provincie. Ik denk dat we dat moeten gebruiken waar er een probleem is. We hebben nu drie gemeenten (Heusden-Zolder, Beringen en Houthalen-Helchteren red.) die nu minder goed scoren. Daar is het belangrijk om te weten hoe het in elkaar zit en hoe het komt. Dan kunnen we daar maatregelen nemen zoals de mensen in quarantaine zetten en zien wie er contact heeft met die mensen en of die mensen hulp nodig hebben. Eerst dus de tracering, dan de verbanden leggen en als je die hebt maatregelen nemen en die opvolgen.”

Bijkomende maatregelen in de drie gemeenten met de relatieve hoge besmettingsgraad kan Carlier niet nemen. Volgens hem zal er meer ingezet moeten worden op sensibilisering. Als er echt een probleem is, zal er in een overleg met de gemeente, de gouverneur en de federale overheid gekeken moeten worden of er misschien een kleine zone geknipt moet worden of er bijvoorbeeld een bedrijf of sportclub in quarantaine geplaatst moet worden. Na zijn gesprek aanstaande woensdag met het Agentschap Zorg en Gezondheid staat er ook een overleg op het programma met de Limburgse burgemeesters.