Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg heeft opnieuw kanker, maar blijft in functie

Written by on 18 juli 2020

Het hof controleert de naleving van de grondwet van de VS uit 1788 en kan eventueel beslissingen van de president of het Congres ongeldig verklaren. Het hof heeft dus een erg belangrijke invloed.

Opperrechters worden voorgedragen door de president, maar moeten goedgekeurd worden door de Senaat. Daarna blijven ze in functie tot ze overlijden, aftreden of afgezet worden. President Donald Trump heeft in zijn ambtsperiode al twee rechters kunnen benoemen (Neil Gorsuch en de erg omstreden Brett Kavanaugh). Door die benoemingen kan een president dus zijn visie uitdragen tot lang nadat hij het Witte Huis verlaten heeft. 

Op dit ogenblik zijn de conservatieve opperrechters nipt in de meerheid, al stemt Chief Justice John Roberts soms wel eens mee met de progressieven. Een  aftreden of overlijden van Bader Ginsburg zou Trump de kans geven om zijn conservatieve stempel voor lange tijd op het Hooggerechtshof te drukken.