Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Privacywaakhond blijft erbij: “Contactopsporing is inbreuk op privacy, nu het wettelijk kader bekijken”

Written by on 17 juli 2020

“Er is een infectieziektewetgeving die in principe toelaat alles te vragen wat je nodig hebt om de volksgezondheid te vrijwaren.” Maar bij contactopsporing heb je sowieso te maken met vragen over het privéleven. Bijvoorbeeld wie je ziet, wanneer en waar. Kan gevoelig liggen hier en daar.”

De privacycommissie ziet er wel degelijk graten in: “Het is een inbreuk op de privacy. In die zin dat er vragen worden gesteld die anders niet zouden worden gesteld. Dus ja, er moet een duidelijk en ordentelijk wettelijk kader zijn. We zijn op dit moment de wetgeving die daarvoor wordt voorgesteld aan het bekijken. Binnenkort zullen we daarover een advies geven”, zegt voorzitter David Stevens.

Enige nuance toch: “In een recent Koninklijk Besluit, van 26 juni 2020, staat dat best wel wat dingen mogen gevraagd worden van mensen die mogelijk contact hebben gehad met besmette personen: de naam bijvoorbeeld, het INSZ-nummer, contactgegevens en zo meer, maar zeker ook -en dat is van belang- over de gemaakte verplaatsingen mogen vragen worden gesteld. “

In het Koninkljk Besluit staan de regels tot in het kleinste detail vermeld, wie zich daar niet aan houdt, riskeert sancties. ‘Contact tracers’ hebben trouwens sowieso geheimhoudingsplicht.