Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Biostatisticus: “Mentaal voorbereiden op terugschroeven van maatregelen, denk aan sluiting horeca en reisverbod”

Written by on 17 juli 2020

Wat moet er dan gebeuren? “Het hangt ervan af of de contactopsporing en de tweede lijn (lokaal opsporen van besmettingsclusters, red.) werken”, aldus Molenberghs. “Maar we moeten ons mentaal voorbereiden op het terugschroeven van een aantal globale maatregelen. Sommige maatregelen die het laatst versoepeld zijn, zullen jammer genoeg het eerst weer moeten worden teruggeschroefd.” 

Geert Molenberghs denkt dan aan de horeca en andere plaatsen waarvan men weet dat het verspreidingshaarden kunnen zijn. “Buiten kunnen er ook besmettingen gebeuren, maar er is een heel groot verschil met broeihaarden die binnen ontstaan. Dat zijn superverspreidingsevents.” Ook bij internationale reizen heeft hij bedenkingen. “We moeten nadenken of we daarmee niet te snel zijn begonnen. Misschien is het te vroeg voor massatoerisme.” 

Uitkijken naar wat de Nationale Veiligheidsraad volgende week zal beslissen. “We moeten nu dag voor dag de cijfers opvolgen, maar wat we dan moeten horen is dat de contactopsporing beter gaat werken en dat er goede protocols zijn om de zaak lokaal op te volgen op wijk- of straatniveau.” Misschien moet die Veiligheidsraad wat worden vervroegd, als de cijfers de slechte kant blijven opgaan. “Het kan dat de cijfers weer verbeteren, maar we gaan eerlijk zijn: dat verwacht ik eigenlijk niet.”