Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Naar welke landen mag je zeker reizen deze zomervakantie? En welke coronaregels gelden daar?

Written by on 15 juli 2020

Sinds 21 juni beslissen de autonome regio’s zelf over de beperkende maatregelen die ze nemen. Het wordt aangeraden goed op voorhand te informeren.

Op 4 juli plaatste de Catalaanse regering het district El Segria (provincie Lerida) bijvoorbeeld in quarantaine. Het is momenteel niet mogelijk dit gebied binnen te komen of te verlaten. Op 5 juli deed de regering van Galicië hetzelfde voor district A Mariña (provincie Lugo). Voor de twee regio’s geldt ook code rood voor ons land. Reizen naar die streken zijn verboden en wie er al is en terugkeert, moet zich laten testen en in quarantaine. 

Aragón en Catalonië kregen voor zowel vertrek als terugkeer code oranje van ons land. Dat betekent dat Belgen die naar deze gebieden reizen de lokale maatregelen strikt moeten naleven en extra waakzaam moeten zijn. Bij terugkeer uit deze gebieden wordt gevraagd om je vrijwillig te laten testen en in quarantaine te gaan.

De Spaanse binnengrenzen zijn verder zonder beperkingen geopend voor bezoekers afkomstig uit de Schengenzone. De Canarische Eilanden en de Balearen zijn ook sinds 21 juni toegankelijk voor reizigers. 

De stranden zijn toegankelijk, maar er kunnen verschillende regels gelden per regio. Musea zijn open, zo ook het beroemde Prado in Madrid, al is daar maar een beperkt aantal bezoekers toegestaan. Winkels, restaurants en bars mogen voor 100% openen, maar de sociale afstand moet gewaarborgd worden. Het personeel moet ook een mondmasker dragen.

Ook hotels en campings mogen toeristen ontvangen, zonder beperking van de capaciteit, maar wel onder voorwaarden. Voor de gemeenschappelijke ruimtes gelden strikte hygiënemaatregelen.

De Catalaanse regering heeft de inwoners van Barcelona en omgeving opgeroepen om thuis te blijven. Enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn nog toegelaten in de stad en de omgeving ervan. De cinema’s, theaters, discotheken en sportscholen in Barcelona zijn opnieuw gesloten. Bars en restaurants moeten het aantal klanten beperken tot 50 procent van de normale capaciteit.

Sinds donderdag 9 juli is in de Spaanse regio Catalonië het dragen van een mondmasker verplicht op openbare plaatsen, ook wanneer je er genoeg afstand kan bewaren. Elders in Spanje is het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer, het vliegtuig en als je samen in de auto zit met mensen die niet in dezelfde woning wonen. Voor kinderen jonger dan zes jaar is het niet verplicht, maar wel aangeraden. Ook overal waar je niet genoeg afstand kan bewaren, op straat of binnen, is een mondmasker verplicht. Wie dit niet respecteert, kan een boete krijgen.

De sociale afstand werd bijgesteld van 2 meter naar 1,5 meter, zoals in de meeste landen. Deze maatregelen zouden verplicht blijven tot wanneer het virus overwonnen is, liet de Spaanse regering weten.

Iedereen die naar Spanje reist met het vliegtuig, moet zich minstens 48 uur voor vertrek online registreren op deze website: https://www.spth.gob.es/. Daarna krijg je een QR-code die je kan afprinten (tot 31 juli) of digitaal kan opslaan. Als je Spanje binnenkomt via een luchthaven of haven, dan is er een drievoudige controle: je temperatuur wordt gemeten, je moet deze QR-code kunnen voorleggen, en er is een “visuele controle”, waarbij wordt gekeken of je symptomen vertoont. Zijn er dan nog twijfels, dan zal een arts je onderzoeken. Wie de controle niet doorstaat, mag het land niet binnen. Voor reizigers die over de weg of met de trein komen, is nog niks bekend.

Belgen die zich in Spanje bevinden, kunnen Spanje vrij verlaten (behalve uit de gebieden die sinds kort in lockdown zijn geplaatst, zie bovenaan). Bepaalde (vooral niet-EU) landen weigeren wel de toegang tot hun grondgebied aan mensen die verbleven in Spanje of erdoor gereisd zijn, en andere landen leggen dan weer beperkingen op voor reizigers afkomstig uit Spanje.

Laatste update: 17/07/2020