Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Zij waarschuwden al vroeg voor corona: Marc Wathelet, de viroloog die weggezet werd als een “dramaqueen”

Written by on 8 juli 2020

Er is nog een tweede verschil tussen Marc Van Ranst en Marc Wathelet.

Wathelet liet al op 12 februari ongezouten zijn mening weten, in een brief aan de FOD Volksgezondheid. Hij durfde daarbij op lange tenen trappen, want hij sprak in eigen naam. Zijn open brieven waren vaak fel van toon, vol verontwaardiging. Dat was een bewuste keuze, hij wilde immers zoveel mogelijk mensen wakker schudden. Diplomatie was niet aan hem besteed, hij wilde de mensen – letterlijk – bang maken. Bang voor een pandemie die onderschat werd.

De interviews van Marc Van Ranst hadden half februari een heel andere toon. Ook hij waarschuwde voor de gevolgen van het virus, net als Wathelet, maar hij deed dat op zachtere toon met minder alarmerende woorden. Hij probeerde duidelijk te maken dat het virus een reële bedreiging was, maar hij wilde ook paniek vermijden. 

Paniek was op dat moment niet goed“, zegt Van Ranst. “Wat was de meerwaarde geweest van de Vlaming te alarmeren? Wat was daar het voordeel van? De modale Vlaming had niks positiefs kunnen doen met die paniek. Dat was compleet zinloos geweest.