Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Zij waarschuwden al vroeg voor corona: Roland Duchâtelet, de ondernemer die deed wat de overheid niét deed

Written by on 7 juli 2020

Eind februari kruipt het virus langzaam dichterbij. Eén Belg is besmet, een Vlaming die terugkeerde uit Wuhan. In het laboratorium van Marc Van Ranst in Leuven wordt getest op het nieuwe coronavirus, maar alle stalen zijn voorlopig negatief. Het is de spreekwoordelijke stilte voor de storm.

In Lombardije is die storm dan al losgebarsten. Het aantal besmettingen in en rond Milaan stijgt er dag na dag. De Italiaanse overheid probeert de verspreiding van het virus nog in te dijken, maar zonder veel succes. Het virus heeft zich al onopgemerkt verspreid naar de skigebieden in Zuid-Tirol. Officieel zijn daar nog geen besmettingen vastgesteld, maar het virus sluimert er al, onder de radar.

Wat doe je dan als duizenden Vlaamse vakantiegangers zich klaar maken om op skivakantie te vertrekken? Neem je het zekere voor het onzekere en vraag je hen van thuis te blijven? Of hoop je dat het wel zal meevallen en laat je hen gewoon vertrekken.

De Belgische overheid geeft voor de start van de krokusvakanie geen negatief reisadvies voor de Italiaanse skigebieden. Ook microbioloog Herman Goossens en viroloog Marc Van Ranst vinden reizen naar de skigebieden verantwoord, mits de nodige voorzorgsmaatregelen. “Ik zou niet thuisblijven”, zegt Van Ranst op 23 februari in De Zevende Dag. “Denk wel aan goede handhygiëne en probeer mensenmassa’s te vermijden. Al is dat niet evident in bijvoorbeeld skigebieden bij de après-ski.”